17 Temmuz 2010 Cumartesi

Nuray Aksamaz

KADIRGA MAHALLE ŞENLİĞİ
“YAZARLARLA KADIRGA KONULU SÖYLEŞİLER”

Yakın zamana dek Eminönü, şimdi ise Fatih ilçesine bağlı tarihi yarımadada bir semt olan Kadırga’da ilk bakışta dikkati çeken şey, İstanbul’un çoğu semtinde yitirilen yeşil alanların burada önemli ölçüde korunabilmiş olması. Özellikle meydandaki Kadırga Parkı’nın ve eskiden yerinde bostan olan Kadırga Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi bahçesinin çevreye bu önemli katkıyı sağladığı açık. Semtin diğer bir çarpıcı bir özelliği ise, Kadırga Spor Kulübü Lokali’nde ve yerel kahvelerinde söyleşilerin canlılığı ve sürekliliği. İstanbul’un en eski semtlerinde dahi göçler nedeniyle yok olmaya yüz tutan “mahalle kültürü” renklerini ve yaşı yetmiş-seksenin üzerinde olanların belleklerinde kalan duygusal izlerini, önemli ölçüde Kadırga’da yakalayabilmek olanaklı. Kadırga, farklı kültürlerden eski ve yeni konuklarını, deyim yerindeyse, bağrına basmayı sürdürüyor. Öte yandan, Sultanahmet’in dibinde Cankurtaran ve Kumkapı arasında camileri, kiliseleri, çeşmeleri, hamamları, diğer tarihi yapıları ve güler yüzlü insanlarıyla biraz da saklanarak korunuyor. Her gün gidip gelseniz bile, gündelik hay huy içinde semtin gerçek dokusunu görebilmek ve algılayabilmek için, yılların geçmesi gerekebiliyor.
İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı Gönüllü Programı “Mahalle Şenlikleri” kapsamında ilk etkinliğin Kadırga’da gerçekleştirileceğini öğrendiğimizde, Okul Proje Ekibi olarak yerinde bir seçim olduğunu düşünüp çok sevinmiştik. Diğer yerel, sivil ve resmi kurumların temsilcileriyle birlikte Kadırga için düşlediğimiz etkinlikleri birlikte gerçekleştirebilmek amacıyla, planlama ve işbirlikleri kapsamında bir dizi toplantıya katıldık. Bu toplantılarda, mahallenin ileri gelenleriyle Gönüllü Programı temsilcileri tarafından tanıştırıldık. Şenlik tarihi olarak belirlenen ‘15 Mayıs 2010’ gelip çattığında gerçekten heyecanlıydık. Gönüllü gençler, yeni bir bakış açısıyla, Kadırga’da “yeni bir mahalle kültürü”nü canlandırmak için bir anlamda ‘katalizör’ görevini üstlenmiş görünüyorlar, aylardan beri canla başla çalışıyorlardı.
Kadırga Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi organizasyonuyla “Tarihi Havuzlu Kıraathane”de “Yazarlarla Kadırga Konulu Söyleşiler”, “Kadırga Mahalle Şenliği” programındaki etkinliklerden biriydi. Davet edilen şair ve yazarlardan katılma olanağı bulabilenler, Bedrettin Aykın, Mustafa Okan Baba, Melahat Babalık, Emin Karaca, Hikmet Kurter, Anais Martin ve Tanseli Polikar idi. Ayrıca Prof. Dr. Kamil Gediz Akdeniz de, panel sonrasında söyleşilere katıldı.
O gün gündem Kadırga idi, Kadırga’nın tarihi, kültürü ve insanıydı. Etkinlik, Kadırga Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi öğretmen ve öğrencilerinin hem yazarlarla hem Kadırga’nın yerel halkıyla, doğal ve sevecen bir ortamda, kapı önünde, sokakta, parkta bir araya gelmelerini, konuşmalarını, birbirlerine kulak vermelerini, birbirlerini dinleyip anlamaya çalışmalarını sağladı. Yazarlar öykülerini, şairler şiirlerini okudular, gençlere. Masalarda kitaplar imzalandı, günü belgelemek için fotoğraflar çekildi. Öğrenciler, Okul Dergisi “Yelken” i dağıttılar konuklara. “Tarihi Havuzlu Kıraathane” yi işleten Arif Çaker, gönüllü çaylar sundu, konuklara. Okul yöneticileri ile konuklar öğle yemeğinde buluştular. Okul Müdürü Mehmet Aytaç tarafından konuklara katılım belgeleri ve Okulun logosunu taşıyan yelkenler verildi.
Aynı gün, Kadırga Sanat Üretim Merkezi’nde Okulumuzun “Anılarda Kadırga” başlıklı sergisi sayesinde, Okulumuzun tarih öğretmeni Burak Kaya ile birlikte anılarını kısmen posterlere yansıttığımız, güler yüzleriyle kapılarını her zaman insana açan dostlardan Arif Çaker, Agop Tardi, Bülent Polatay, Katina Baklacıoğlu, Mürvet Özcan, Hasan Nihat Arda ve Seyhan Arda ile konuk ettiğimiz yazarların söyleşisi de, bir bakıma kendiliğinden gerçekleşmiş oldu. Orada resim sergileri de ilgi çekiciydi. Ressam Su Yücel, gençlerle resim atölyesi çalışmaları için Kadırga Sanat Üretim Merkezi’ne şenlik öncesinde gelmişti. Kadırga Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi öğrencilerinden elli genç, Su Yücel ile birlikte barışı konuşarak, barışı çizmişti… Günün ilerleyen saatlerinde üzerinde konuşulan kitaplar, Kadırga’da farklı dinler ve kültürlere rağmen elli-altmış yılı aşabilen dostluklara tanıklık ve paylaşmanın sevinciyle yüzlerde görülebilen mutluluk ile geçmiş ile bugün arasındaki duvarlar sanki yıkıldı, yapay sis bir süre için de olsa dağıldı.
Panel, söyleşi, resim atölyesi, sergi gibi konulu etkinliklerin de şenlik kapsamında yer alabilmesi için, hep birlikte epeyce çaba harcanmıştı ve bu çabanın sürekli olması dileniyordu. Ayrıca, gelecek etkinliklere kültürel alt yapı hazırlayacak kimi belgelerin kazanılmış olması da çok sevindiriciydi.


Temmuz 2010


Nuray Aksamaz
Kadırga Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi
Projelerden Sorumlu Müdür Yardımcısı

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder