13 Mayıs 2010 Perşembe

Peki mahalle çalışması nedir?

İstanbul'un yaşam kültürüne hizmet etmiş mahallelerinde,mahalle ahalisiyle birlikte kültürel etkinlk geliştirme.

İstanbul ,her gelenle yeni bir kültür tanıyan ve her kültürle kendisini mahallelerinde yeniden üreten bir göç kenti.Gönüllü programı ,mahalle çalışmaları yüzyıllardır süregelen bu birlikte yaşama deneyimine bugünden(2010 yılından)bakarak bu deneyimin ayrıntılarını gönüllülük vurgusuyla anlamayı hedefliyor.

Gönüllü programı farklı yaş,cinsiyet ve meslek sahibi mahallelinin birlikte yer aldığı mahalle şenliği düzenleme komitesi aracılığıyla çalışmalarını yürütmekte.

Mahalle Şenliği çalışmamızın ilk yeri olan Kadırga'dan biraz bahsedelim,Fatih ilçesine bağlı tarihi yarımadada bulunan Kadırga, Bizans ve Osmanlı'nın liman kenti olmuştur.Bu özelliği sebebiyle tarihi boyunca birçok ırkın ve dinin sosyal ve ekonomik paylaşım alanı oldu.Geçmiş bayramlarda karagözcüler,tuluatcılar,kiliseleri,çeşmeleri,Küçükayasofya'da ki zanaatkarları ve daha pek çok özelliği ile mahalle kültürü oluşumunun en iyi örneklerinden.


Gönüllü programı ,tarihi yarımadanın gizli kalmış bu semtini tanıtmayı ve mahallenin şenlik düzenleme komitesini 2010 yılı sonrasına da taşıyarak gelenekselleşmesini hedeflemekte.

Nurdan Gündoğdu

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder