18 Mayıs 2010 Salı

Kadırga'dan Sevgilerle

15 Mayıs Cumartesi gerçekleşen Kadırga Mahalle Şenliği'yle ilgili NTV canlı yayın videosunu aşağıdaki linkten izleyebilirsiniz.

http://video.ntvmsnbc.com/#kadirgadan-sevgilerle.html


15 Mayıs 2010 Cumartesi

Ve Başladı...


Kadırga Mahalle Şenliğine ''Kadırga'da Birlikte Yaşam'' konulu bir panelle başladık.Açılış konuşmasını Murat Hakverdi'nin yaptığı panel ,Kadırga halkının katılımıyla ''Şenlen''di.Kadırga Sanat Üretim Merkezinde ki panel ,''Kadırgada ki gündelik yaşam ve Kadırga için çalışanlar'' olarak iki başlık altında devam etti.


KADIRGA'DA GÜNDELİK YAŞAM


Mahalle Sakini Bülent Polatay Panel Yöneticisi olarak yer aldı ve Odile Bernaus (mahalle sakini),Prof.Dr. Kamil Gediz Akdeniz(İstanbul Üniversitesi),Dr.Mutay Öztemiz (Marmara Üniversitesi),Peder Zevan Bıçakçı (Surp Howhannes Ermeni Kilisesi) konuşmacı olarak katıldılar.


Geçmişten günümüze Kadırga'da ki yaşam ,insani ilişkiler olmak üzere birçok konuya değindiler.Panellistlerin yer yer anılarını paylaştığı panelde Kadırga'yı tanıma adına önemli bir konuşma oldu.


KADIRGA İÇİN ÇALIŞANLAR


Panelin bu bölümünde çalışma koşullarına,esnaf ruhuna dair panel yöneticisi Kemal Duranoğlu'nun (Kumkapı turistik Rest. ve Esn. Day. Der.) ve Cemallettin İnanç'ın(Kadırga Spor Kulübü),Erdoğan Aslıyüce'nin(Hoca Ahmet Yesevi Vakfı),Fuat İnce'nin (Fatih Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler) ve Beral Madra'nın (İstanbul 2010 Görsel Sanatlar Yönet.) konuşmalarıyla önemli bilgiler verdiler.


Panel,dinleyicilerin panelistlerle soru-cevabından sonra son bulmuştur.
Nurdan Gündoğdu

14 Mayıs 2010 Cuma

YAZARLARLA KADIRGA KONULU SÖYLEŞİLER

Yarın 10.30- 12.30 arasında Tarihi Havuzlu Kıraathane'de eserlerinde Kadırga'yı anlatan yazarlarımızı ağırlıyoruz. Hepinizi bekleriz.

Yazarlarımız:

BEDRETTİN AYKIN
MUSTAFA OKAN BABA
HİKMET KURTER
MELAHAT BABALIK
ANAİS MARTİN
TÜRKAY KORKMAZ
TANSELİ POLİKAR
EMİN KARACA
MUSTAFA YILMAZ
PROF. DR. KAMİL GEDİZ AKDENİZ

Kadırga Teknik ve EML Kültürel Etkinlikler Komitesi Koordinasyonuyla

KADIRGA'DA BİRLİKTE YAŞAM


13 Mayıs 2010 Perşembe

Kadırgalı Öğrenciler Su Yücel Atölyesiyle Barışı Çizdi




Geçtiğimiz çarşamba Su Yücel gençlerle resim atölyesi için Kadırga'daydı. Kadırga Endüstri Meslek Lisesi öğrencilerinden 50 genç, Su Yücel ile birlikte gün boyunca barışı konuştu, barışı çizdi.

Önce iki gruba ayrıldılar. Gruptaki herkes barış deyince aklına geleni diğeriyle paylaştı. Sıcak sohbetin ardından düşüncelerin hissettirdiklerini kumaşa yansıttılar. Birlikte boyadılar. Diğerinin çizgilerine, sözlerine boyalarla ek yaptılar. Ortaya metrelerce uzunlukta rengarenk barış temalı figürler ve şiirler çıktı.

Bu eserleri yakından görmek, okumak, üzerine konuşmak mümkün.15 Mayıs Kadırga Mahalle Şenliği buna bir vesile. Kadırga Sanat Üretim Merkezi'nin ikinci katında gün boyunca sergilenecekler. Gelin, görün. Biz de Barış konuşalım.

Peki mahalle çalışması nedir?

İstanbul'un yaşam kültürüne hizmet etmiş mahallelerinde,mahalle ahalisiyle birlikte kültürel etkinlk geliştirme.

İstanbul ,her gelenle yeni bir kültür tanıyan ve her kültürle kendisini mahallelerinde yeniden üreten bir göç kenti.Gönüllü programı ,mahalle çalışmaları yüzyıllardır süregelen bu birlikte yaşama deneyimine bugünden(2010 yılından)bakarak bu deneyimin ayrıntılarını gönüllülük vurgusuyla anlamayı hedefliyor.

Gönüllü programı farklı yaş,cinsiyet ve meslek sahibi mahallelinin birlikte yer aldığı mahalle şenliği düzenleme komitesi aracılığıyla çalışmalarını yürütmekte.

Mahalle Şenliği çalışmamızın ilk yeri olan Kadırga'dan biraz bahsedelim,Fatih ilçesine bağlı tarihi yarımadada bulunan Kadırga, Bizans ve Osmanlı'nın liman kenti olmuştur.Bu özelliği sebebiyle tarihi boyunca birçok ırkın ve dinin sosyal ve ekonomik paylaşım alanı oldu.Geçmiş bayramlarda karagözcüler,tuluatcılar,kiliseleri,çeşmeleri,Küçükayasofya'da ki zanaatkarları ve daha pek çok özelliği ile mahalle kültürü oluşumunun en iyi örneklerinden.


Gönüllü programı ,tarihi yarımadanın gizli kalmış bu semtini tanıtmayı ve mahallenin şenlik düzenleme komitesini 2010 yılı sonrasına da taşıyarak gelenekselleşmesini hedeflemekte.

Nurdan Gündoğdu

12 Mayıs 2010 Çarşamba

Şenlenmeye Kadırga'dan başlıyoruz


İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı Kent Kültürü Yönetmenliği bünyesinde oluşturulan Gönüllü Programı çalışmalarıyla, komşularımızı tanımadığımız yeni yaşam alanları sitelerle, alışveriş merkezleri arasına sıkışan hayatımızda, mahalle kültürünü tekrar canlandırmak için ‘Mahalle Şenlikleri’ başlıyor.İlk mekanımız ise Kadırga.

İstanbul’un birlikte yaşam kültürünün en güzel örneklerinden biri olan Kadırga’nın sahip olduğu kültürel zenginlikleri tanımak için kaçırılmayacak bir fırsat. Kadırga Mahalle Şenliği Düzenleme Komitesi, hazırlıkları yaklaşık 3 aydır süren şenliğe tüm İstanbullu komşularını şenliğine davet ediyor.

Şenliğimiz 15 Mayıs Cumartesi günü saat 10.00'da başlayacak.Ücretsiz yapılacak olan atölye çalışmaları,paneller,konserler ve daha pek çok etkinlik ile devam edecektir.
Ahırkapı Roman Orkestrası, Kumkapı Orkestrası, Mehmet Dörtkardeş ve Arkadaşları Sıra Grubu, Şenlik’te sahne alacak isimlerden sadece bazıları.Gülen Yüzler Tiyatro Grubu’nun Sevginin Mavisi Çocuk Oyunu, 13.00-14.00 saatleri arasında İstanbul 2010 Kadırga Sanat Üretim Merkezi’nde olacak.


Şenlik enerjisini elektronik günlüğümüzden paylaşmaya devam edeceğiz...
Nurdan Gündoğdu

10 Mayıs 2010 Pazartesi

Kadırga Tüm İstanbulluları Şenliğine Davet Ediyor!













Şenlik Programını yandaki fotoğrafları tıklayarak görebilirsiniz.

15 Mayıs 2010 Cumartesi Kadırga'da görüşmek dileğiyle.